Etkö saanut opiskelupaikkaa? Näin haet vapaiksi jääneille paikoille

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa kevään ja kesän varsinaisissa hauissa, voit hakea mahdollisille vapaille paikoille lisähaussa.

Oppilaitokset ilmoittavat omaan tahtiinsa vapaista paikoista Opintopolkuun, jonne paikat tulevat lisähakuun. Paikkoja voi tulla hakuun päivittäin ja ne myös menevät nopeasti.

Hae opiskelupaikkaa lisähaussa

Oppilaitokset järjestävät lisähakuja vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Lisähaut järjestetään varsinaisten hakujen jälkeen ja ne koskevat syksyllä alkavaa koulutusta.

Tarkista kunkin koulutuksen hakuaika erikseen, sillä eri oppilaitoksilla ja koulutuksilla on eri hakuajat. Muista myös, että lisähaussa paikat voidaan täyttää jo ennen hakuajan päättymistä.

Etsi lisähaun koulutuksia

Kirjoita hakukenttään Suupohjan ammatti-instituutti ja rajaa hakutuloksiin HAKU ON KÄYNNISSÄ. Lisähakuun tulevat vapaat paikat julkaistaan varsinaisten hakujen jälkeen. Löydät Opintopolun etusivulta suorat linkit koulutuksiin, joissa on vapaita paikkoja. Voit myös etsiä vapaita paikkoja Opintopolun sanahaulla. Tee näin: Paina Hae-nappia, ja saat listalle kaikki koulutukset. Rajaa hakua hakutulossivulla laittamalla ruksi kohtaan Haku on käynnissä. Voit lisäksi valita muita rajauksia, kuten koulutustyypin (esim. lukio)pohjakoulutuksesi (esim. peruskoulu)opetuskielen tai paikkakunnan.

Saat listan koulutuksista, joihin voit hakea. Kun löydät kiinnostavan koulutuksen, näet koulutuksen lisätiedoissa ("Avaa lisätiedot") vapaat paikat otsikon "Hakukohteet, joissa paikkoja vapaana" alla.

Täytä hakulomake

Hae koulutukseen painamalla Hae vapaata paikkaa -painiketta. Lisähaussa haet yhdellä hakemuksella yhteen koulutukseen kerrallaan. Jos haet useampaan kuin yhteen koulutukseen tai oppilaitokseen, täytät siis jokaisesta oman hakulomakkeen.

Jos tulet valituksi, oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, miten ja mihin mennessä sinun pitää ottaa paikka vastaan.

Jos sinulla on kysyttävää koulutuksesta tai hakemisesta, ota yhteyttä suoraan oppilaitokseen. Löydät oppilaitoksen hakuneuvonnan yhteystiedot Opintopolusta koulutuksen Valintaperusteet ja pääsykokeet -tiedoista.

Tarvitsetko apua?

Jos et saanut paikkaa kevään hauissa, sinun kannattaa keskustella jatkosuunnitelmistasi oman koulusi opinto-ohjaajan kanssa. Voit lisäksi saada ohjausta työ- ja elinkeinotoimiston koulutusneuvonnasta, jonka löydät myös Facebookista (koulutusneuvonta.fi).

Ohjaus- ja neuvontapalveluiden yhteystiedot https://opintopolku.fi/wp/valintojen-tuki/ohjaus-ja-neuvontapalvelut/